MAGASINET DANNER: VI PUSTER QUEER BALLONER OP...

Magasinet Danner giver vores bog 4 ud af 5 kvindekampstegn.

”Vi puster queer balloner op – og springer dem i hovedet på Den Heteroseksuelle Verdensorden”

”Queer er at tage verden i røven og ved næsen og lave telefonfis med den og grine af det, når man falder gennem Foucaults tynde kviste og vælter ned i normalitetens dybe kaninhul”. Så enkelt kan det siges i Queer Jihads nye bog, ”Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker!”, der samler flere års artikler, plakater og flyers i en net lille, lettilgængelig pakke. Og så kompliceret kan det være, når Queer Jihad efter eget udsagn faktisk ikke helt ved, hvad queer egentlig er, for ”[d]et er jo ikke noget, vi bestemmer. Hvad synes du selv?”


Queer Jihad blev til i miljøet omkring Ungdomshuset i 2005. De har udgivet deres zine, ”Queer Power”, og er måske især kendt for deres kontante holdning til hadforbrydelser. ”Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker!” er en samling af artikler fra deres zines, der er interviews med gruppens medlemmer, der er billeder fra flyers, forsider, plakater, graffiti og meget andet.

Queer for begyndere
Hvis man ikke tidligere har interesseret sig for queer, læst om det, deltaget i queer-arrangementer, men alligevel har mod på at snuse til det, så er den her bog den ideelle måde at gøre det på. Her er det frit fald. Man bliver brutalt kastet ud i queer uden faldskærm, men faldskærme er også for tøsedrenge. I bogens univers er der intet til hinder for, at man stikker en forsigtig tå uden for samfundets normer, og hvis man tager resten af foden og benet med, er det skam også i orden. Faktisk er det fedt at tænke ud ad boksen, vende verden på hovedet og befri sit sind for enhver kulturelt inspireret spændetrøje. Måske er det endda vanedannende.

Queer selvforsvar
Skurkene i det her firma er dem, der holder så stærkt og kompromisløst på samfundets normer, at de nægter at tillade andre at træde uden for dem. I bogens artikler er der ingen sødladne Disney-illusioner om, at man bare kan få lov til at være i fred, som man nu engang er. Hadforbrydelser er et gennemgående tema i artiklerne, og hvordan man forsvarer sig imod dem er lige så centralt. Queer Jihad tror ikke på offerrollen. De tror ikke på, at løsningen er at sidde på sine hænder og græde sine salte tårer over, at man har fået en omgang tæv, udelukkende fordi man ikke retter ind efter de normative linjer: ”hvis nogen slår dig, så slå igen! Hvis nogen truer dig, så slå først!”

Tænk ud ad boksen!
Der er ikke nogen krav i bogen om, at man skal være enig i alt, der står skrevet. For de fleste vil der nok være en ting eller to, som man ikke kan forlige sig med. Men det er lige meget, for det er slet ikke det, det går ud på. Når man er færdig med bogen, er man under alle omstændigheder rigere frem for fattigere, fordi man har fået vendt nogle ting, som man ikke lige havde fået tænkt over. ”Sådan er det bare” er død, og ”Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker!” har åbnet op for en nysgerrighed, der driver læseren mod også at tænke ud ad den næste boks.

Anmelderen giver fire ud af fem kamptegn

Anmelderen giver fire ud af fem kamptegn

Queer Jihad (red): Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker
Forlaget Solidaritet, 2013
304 sider